Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOLVED Mathematics JAMB Questions and Answers 2023
#1
 
This is for UTME Candidates looking for Mathematics JAMB Questions and Answers 2023. Especially for those aspiring for Engineering Sciences, Physical Sciences and a few other courses in Bus Admin, Economics and a few other courses requiring Mathematics in JAMB. Here you will get genuine JAMB Mathematics questions and answers for 2023. Your duty now is to read through them as many times as possible and get ready to smash your Mathematics paper.

What are Mathematics JAMB Questions and Answers 2023
Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 are the questions you should expect in your Mathematics paper in 2023 UTME, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Mathematics in the forthcoming 2023 JAMB examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the JAMB CBT hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 Revealed!
On this page, we shall reveal Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 for all candidates taking the Mathematics paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your JAMB and gain admission at last.

In the following sections, you will read the Mathematics questions you are to expect in your 2023 JAMB exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

JAMB is a very serious examination. You will answer 40 questions in JAMB Mathematics 2023 within 26 minutes. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 1 – 10]
1. Find n if 31410 – 2567 = 340n
A. 7      B. 8      C. 9      D. 10

2. What is the difference between 1.867551 correct to four significant figures and 1.867551 correct to four decimal places?
A. 5 x 10-3      B. 4 x 10-4
C. 5 x 10-4      D. 10 x 10-3

3. In an examination, all the candidates offered at least one of English and French, if 52% offered French and 65% offered English, what percentage offered French only?
A. 17%      B. 35%
C. 48%      D. 45%

4. Find the range of values of x satisfying the inequalities 2x – 5 < 7 and 25 + 2x > 15
A. 5 < x < 6        B. -5 < x < 6
C. -6 < x < 5      D. -6 < x < -5

5. If the 8th term of an A.P is three times the second term and the sum of the first three terms is 18, find the first term of the A.P.
A. 4    B. 2    C. 8    D. 3

6. A chord of a circle of radius 10cm is drawn 8cm from the centre of the circle. Find the length of the chord.
A. 6cm      B. 2√41cm
C. 12cm    D. √41cm

7. Find the equation of the line which passes through (-2, 1) and is perpendicular to the line 4x – 2y + 1 = 0.
A. 2y – x – 4 = 0      B. 2y + x = 0
C. 2y – x = 0            D. y – 2x – 5 = 0

8. If a line is parallel to the line 2y – rx + 4 = 0 and perpendicular to the line 4y+ x – 28 = 0, then the value of r is
A. 4    B. 8    C. -8    D. -4

9. The
9. The first derivative of y = (2 + 3x)4 at x = -1 is
A. 12    B. -12    C. 4    D. -4

10. The minimum value of (x) = x2 – 4x + 5 in the interval [1,-1] is
A. -2    B. 10    C. 4    D. 5

Answers to Mathematics Question Number 1 – 10
1.A  2.B  3.B  4.B  5.A
6.C  7.B  8.B  9.B  10.A

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 11 – 20]
11. A company is to select three different handset phones from five different types of Nokia brand and two different types of Samsung brand. In how many ways can the company choose the handsets, so as to include at least one Samsung brand?
A. 15    B. 25  C. 35    D. 45

12. The average of three numbers is 325. If the sum of two of the numbers is 1314, find the third number in base 6.
A. 436      B. 346
C. 236      D. 326

13. Three times the second term plus the seventh term of an AP is equal to the twelfth term. Find the relationship between the first term a and the common difference d.
A. 3a – 2d = 0      B. 3a + 2d = 0
C. 3a + d = 0        D. 3a – d= 0

14. A fence of 36m is to be built to make three sides of a rectangular compound, the fourth side being a building. Find the possible lengths of the shorter sides of the compound if the area enclosed is 160m2.
A. 20m, 10m        B. 16m, 8m
C. 20m, 16m        D. 10m, 8m

15. A bag contains 4x First bank ATM cards, (2x – 1) UBA bank ATM cards and 3(x + 1) Zenith Bank ATM cards. If the probability of picking a First Bank ATM is 2/5; how many UBA Bank ATM cards are in the bag?
A. 3      B. 8
C. 9      D. 20

16. Express the product of 0.000128 and 0.00125 in standard form.
A. 1.6 x 10-11          B. 1.6 x 10-5
C. 1.6 x 10-7          D. 1.6 x 10-4

17. Make x the subject of the relation y = 3 – lnx.
A. e3 – y    B. ey – 3
C. y/3      D. 3/y

18. A student dropped an object from a building 100m high. If the height of the object above the ground after t seconds is 100 + 4.9t2 m, how fast is it falling 3 seconds after it is dropped?
A. 14.7m/sec        B. 85.3m/sec
C. 29.4m/sec        D. 70.6m/sec


19. An investor who invested N6,500.00 at some simple interest rate collected a total amount of N7,800.00 after four years. How much simple interest would he have collected after two years if he had invested N9,000.00?
A. N1,000.00        B. N10,000.00
C. N5,400.00        D. N900.00

20. Differentiate (cosθ + sinθ)2 with respect to θ.
A. 2cos2θ        B. 2sin2θ
C. -2cos2θ      D. -2sin2θ

Answers to Mathematics Question Number 11 – 20
11.B  12.B  13.A  14.D  15.A
16.C  17.A  18.C  19.D  20.A

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 21 – 30]
21. If the sum of the roots of the equation 2x2 – 5px + 8 = 0 is five times the product of the roots, find the value of p.
A. -8        B. 1/8
C. 8          D. -1/8

22. Find the area of region enclosed by the curve y = 2 – x2 and the line y = -x.
A. 3/2          B. 9
C. 3            D. -9/2

23. If x – 1 is a factor of 3x3 – px2 + 5x – 3p, find the value of p.
A. -2      B. 2      C. ½      D. -½

24. In a school, 180 students offer Mathematics or Physics or both. If 125 offer Mathematics and 105 offer Physics. How many students offer Mathematics only?
A. 75    B. 80  C. 55    D. 125

25. Find the value of x for which 3(24x + 3) = 96
A. 2    B. -2    C. ½    D. -½

26. The cost of renovating a 5m square room is N500. What is the cost of renovating a 10m square room?
A. N1, 000      B. N2, 500
C. N2, 000      D. N10, 000

27. Find the rate of change of the total surface area S of a sphere with respect to its radius r when r = 2.
A. 8p    B.16p    C. 10p    D. 14p

28. Differentiate (cosθ +
28. Differentiate (cosθ + sinθ)2 with respect to θ.
A. 2cos2θ      B. 2Sin2θ
C. -2cos2θ    D. -2sin2θ

29. A polynomial in x whose zeroes are 2, 1 and -3 is
A. x3 – 7x + 6 = 0          B. x3 + 7x – 6 = 0
C. x3 – 7x – 6 = 0          D. x3 + 7x + 6 = 0

30. Find the range of values of x for which 7x – 3 > 3x + 4.
A. x < 7/4      B. x > 7/4
C. 7x < 4        D. -4 x < 7

Answers to Mathematics Question Number 21 – 30
21.C  22.D  23.B  24.A  25.C
26.C  27.B  28.A  29.A  30.B

Mathematics JAMB Questions and Answers 2023 [Numbers 31 – 40]
31. Let P be a probability function on set S, where S = {C1, C2, C3, C4}. Find P(C3) if P(C1) = 3/10 and P(C4) = 1/4.
A. ⅖      B. ½      C. ⅙      D. ⅓

32. Calculate the standard deviation of the following data 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.
A. 2    B. 4      C. 10    D. 11

33. If w is the mode and z is the median of the following set of numbers: 2.4, 2.1, 1.6, 2.6, 2.6, 3.7, 2.1 and 2.6, then (3w, 2z) is
A. (2.6, 2.5)      B. (2.1, 2.5)
C. (7.8, 5.0)      D. (6.2, 5.0)

34. A trapezium has two parallel sides of length 6cm and 8cm. If the area is 42cm2, find the distance between the parallel sides.
A. 6cm      B. 7cm
C. 8cm      D. 5cm

35. An arc of a circle of length 22cm subtends an angle of 3yo at the centre of the circle. Find the value of y, if the radius of the circle is 7cm.
A. 30o      B. 60o    C. 120o      D. 150o

36. Find the locus of a point which moves such that its distance from the line y = 3 is a constant k.
A. y = 3 + k        B. y = 3 – k
C. y = 3 + k        D. y = k – 3

37. If x + 1 is a factor of the polynomial 5x2 – 4px + 3, find the value of p.
A. ½      B. 2    C. -2    D. -½

38. Find the point of intersection of the lines 2x + 3y – 21 = 0 and x – 2y – 7 = 0.
A. (9, 1)              B. (1, 9)
C. (15/2 , 2)        D. (-9, -1)

39. Find the value of n if 13n + 24n = 41n
A. 8    B. 7    C. 6    D. 5

40. A polygamist decided to give 20% of his monthly income to his three wives as their monthly allowance. The eldest wife got 45% of the allowance and the youngest got 25%. How much was the man’s monthly income if the second wife got ₦3,000.00?
A. ₦50,000.00          B. ₦33,000.00
C. ₦60,000.00          D. ₦45,000.00

Answers to Mathematics Question Number 31 – 40
31.C  32.A  33.C  34.A  35.B
36.C  37.C  38.A  39.C  40.A
All resources on the forum clean. Sometimes Virus total give false positives. Also developers may insert backdoors, if you find it, contact me.
Reply


Bookmarks

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  BREAKING JAMB begins release of UTME results Tuesday Shedrach 0 655 05-01-2023, 11:09 AM
Last Post: Shedrach
Jamb Result Is Out - Official Shedrach 0 553 04-29-2023, 02:28 AM
Last Post: Shedrach
  TUTORIAL JAMB Subject Combination for All Courses [Full List] Shedrach 0 688 04-27-2023, 09:21 PM
Last Post: Shedrach
HELP JAMB Result Checker Portal Login 2023 | Check JAMB Result Shedrach 0 546 04-27-2023, 09:15 PM
Last Post: Shedrach
SOLVED English JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 508 04-27-2023, 08:36 PM
Last Post: Shedrach
SOLVED Physics JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 577 04-27-2023, 08:19 PM
Last Post: Shedrach
JAMB urges candidates Proceed to print exam notification slips Shedrach 0 530 04-21-2023, 07:44 PM
Last Post: Shedrach



Users browsing this thread: 1 Guest(s)