Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SOLVED JAMB Biology Questions and Answers 2023
#1
What are JAMB Biology Questions and Answers 2023
JAMB Biology Questions and Answers 2023 are the questions you should expect in your Biology paper in 2023 UTME, together with their answers.

It is very important that every candidate preparing to sit for Biology in the forthcoming 2023 JAMB examination should catch a glimpse of these questions.

In so doing, they will know what to expect in the JAMB CBT hall. Knowing exactly what to expect will boost their confidence and guarantee them a very high score.

JAMB Biology Questions and Answers 2023 Revealed!
On this page, we shall reveal JAMB Biology Questions and Answers 2023 for all candidates taking the Biology paper.

How lucky you are to stumble upon this important page!

The questions are genuine and the answers are accurate, and all are a product of our passion to see you excel in your JAMB and gain admission at last.

In the following sections, you will read the Biology questions you are to expect in your 2023 JAMB exam as well as their answers. You can use the comments section if you still need clarification over some of the questions. We will give you a more detailed explanation.

JAMB is a very serious examination. You will answer 40 questions in JAMB Biology 2023 within 26 minutes. So it’s important that you pay attention to the information revealed on this page.

Read Also: JAMB Questions and Answers 2023 for All Subjects

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 1 – 10]
1. The difference between the cell wall of a plant cell and animal cell is that
A. plant cell wall contains silica
B. animal cell contains stomata in its membrane
C. plant cell is made up of membranes only
D. plant cell wall contains cellulose

2. In mammals, digestion of starch starts in the
A. stomach
B. small intestine
C. mouth
D. liver

3. In the process of pollination of a flowering plant, the pollen grain must touch this structure to start off.
A. petals B. calyx
C. ovary D. stigma

4. All birds have
A. two-chambered heart
B. three-chambered heart
C. four-chambered heart
D. one-chambered heart

5. The list of important types of supporting tissues in plant does not include
A. collenchyma      B. cambium
C. sclerenchyma    D. xylem

6. Bones of birds are modified for flight by
A. being long
B. being cartilaginous
C. containing air spaces
D. being filled with marrow

7. The waste product of plant like glycosides, tannins, alkaloids and plant oils may be stored in the
A. xylem
B. cell vacuoles and cell wall of leaves
C. roots, stem tissues and bark
D. pith, stomata and root hairs

8. The part of the alimentary system of bird where grinding of maize occurs is
A. crop      B. gizzard
C. cloak      D. rectum

9. To study the structure of mammalian kidney in a secondary school you need
A. to get fresh kidney of a sheep or a pig
B. to get a fresh kidney of a man
C. to get a fresh kidney of a chick
D. to get a fresh kidney of a toad

10. The following are some examples of food chain in the savanna terrestrial ecosystem except
A. grass→zebra→lion
B. diatoms→crayfish→bony fish
C. seeds→weaverbird→civets
D. leaves→elephant→vulture

Answers to Biology Question Number 1 – 10
1.D      2.C    3.D    4.C    5.C
6.C      7.B      8.B    9.A    10.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 11 – 20]
11. The mitochondrion consists of
A. chemicals that break up complex compounds in the cells into simpler compounds
B. rich store of ribonucleic acid
C. digestive enzymes and hormones
D. protein phosphorus and fats

12. In amoeba, the ectoplasm is bounded by a thin membrane known as the
A. plasmasol            B. plasmagel
C. plasmalemma      D. protoplasm

13. Centipedes are
A. equally dangerous as millipedes
B. less dangerous than millipedes
C. more dangerous than all
D. not dangerous at all

14. Odontophore is a skeletal structure in the phylum of
A. pisces            B. echinoderms
C. mollusca      D. amphibians

15. Wattle is a name of a structure found in
A. lizard          B. chameleon
C. cock            D. dogfish

16. One of these is not a feature of the caudal vertebrae in mammal
A. they possess neural canal
B. their transverse process are poorly developed
C. their neural spines are gradually lost
D. there are not many articular surfaces

17. The inner ear has two types of coiled structure called cochlea which
A. receives sound impulses
B. has sensory cell which carry impulses to the spinal cord
C. connects to the eusta chain tube
D. possess cells sensitive to balance

18. The viruses are the smallest known organisms and are divided into two parts; the outer part and the inner part. The outer part is protein and the inner part is
A. nucleus          B. vacuole
C. particle          D. DNA and RNA

19. The thallus of a lichen consists of
A. a virus and a fungus
B. algae cells and fungal hyphae
C. bacterial and fungal cells
D. soredium and basisiopot

20. The palisade parenchyma is found in the
A. steam          B. leaf
C. flower          D. root

Answers to Biology Question Number 11 – 20
11.A    12.C    13.C    14.C    15.C
16.A    17.A    18.D    19.B    20.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 21 – 30]
21. Increasing complexity due to multicellularity first appeared in this animal group
A. protozoa        B. coelentrata
C. sarcodina        D. protista

22. In the angiosperms, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by
A. cork cambium        B. phloem rays
C. vascular cambium  D. companion cells

23. Abscisic acid is a chemical that prepares plants for
A. ripening fruits
B. emergence of seedlings
C. for leaf fall
D. reproduction

24. The formula below represents
C6H12O6 → 2C2H6O + 2CO2 + ATP
A. glycolysis            B. fermentation
C. photosynthesis    D. respiration

25. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called
A. the mutation rate
B. the selection coefficient
C. the relative fitness
D. the lethal genotype

26. In mosses, the sporophyte generation is highly prominent producing spores in a cone-like
A. gametophyte        B. strobilus
C. Antheridium        D. archegonium

27. When Sudan 111 solution is boiled with a solution of food substances, it gives a colour black precipitate showing the presence of
A. fats and oil      B. protein
C. amino acid      D. starch

28. Plants adapted to life in salty marsh are known as
A. hydrophytes    B. xerophytes
C. halophytes      D. epiphytes

29. A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as
A. open        B. double
C. single      D. closed

30. In a pyramid of numbers, it is common to have …… with the smallest of individuals
A. secondary consumers
B. tertiary consumers
C. primary consumers
D. primary producers

Answers to Biology Question Number 21 – 30
21.B    22.D    23.C    24.B      25.A
26.D    27.A    28.C    29.B      30.B

JAMB Biology Questions and Answers 2023 [Numbers 31 – 40]
31. From the following list of types of mutation, identify the one that is hereditary
A. genetic mutation
B. somatic mutation
C. germinal mutation
D. gametic mutation

32. Which of these would not be a limiting factor in photosynthesis?
A. O2                B. CO2
C. chlorophyll  D. light

33. In a cell digestive enzymes mostly occur in
A. ribosome          B. lysosome
C. mitochondria    D. plastids

34. Which of these is not a lipid?
A. wax          B. sterol
C. glycerol    D. lecithin

35. Phototropism is
A. a unilateral response to light
B. a bilateral response to light
C. both unilateral and bilateral response to light
D. a hormonal gradient created within the organ

36. The site of protein synthesis in a cell is
A. golgi apparatus      B. ribosomes
C. lysosomes                D. nucleus

37. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because
A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar
B. concentration of sugar increases due to storage
C. of conversion of sugar to polysaccharide
D. enzymes responsible for the conversion are lost

38. The eye worm is known as
A. Wuchereiria bancrofti
B. Brugia malayi
C. Loa loa
D. Dracunenlus medinensis

39. Which of these plants is not a pitcher plant?
A. nepenthes    B. crotalaria
C. sarracenia      D. dionaea

40. One of these arthropod is a carrier of viruses and other micro organism
A. termite      B. ant
C. bee            D. flea

Answers to Biology Question Number 31 – 40
31.C  32.A    33.B    34.C    35.A
36.B  37.C    38.C    39.B    40.D


Attached Files Thumbnail(s)
   
All resources on the forum clean. Sometimes Virus total give false positives. Also developers may insert backdoors, if you find it, contact me.
Reply


Bookmarks

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
Chemistry JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 561 04-27-2023, 08:59 PM
Last Post: Shedrach
SOLVED Government JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 420 04-27-2023, 08:55 PM
Last Post: Shedrach
SOLVED Literature in English JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 591 04-27-2023, 08:47 PM
Last Post: Shedrach
SOLVED Economics JAMB Questions and Answers 2023 Shedrach 0 518 04-27-2023, 08:45 PM
Last Post: Shedrach



Users browsing this thread: 1 Guest(s)